Renovera badrum

Renovera badrum

De flesta drömmer om ett trevligt och fräscht badrum. Badrummet tillhör, tillsammans med sovrummet, den plats i hemmet där man kan ta sig tid för återhämtning. En varm dusch eller ett långt, avslappnande bad hjälper dig att varva ner efter en lång och stressig dag. En badrumsrenovering är dock ofta omfattande och kräver både tid, arbete och ekonomiska resurser. Men när det väl är färdigt är det värt mödan!

När och hur bör man renovera ett badrum?

Att renovera sitt badrum är förstås en fråga om att trivas och att få det badrummet man drömmer om. Men det är även viktigt att renovera innan badrummet får för många år på nacken. Det kan nämligen resultera i slitage, och i längden tråkiga vattenskador och andra otrevligheter.

 

Vid en badrumsrenovering brukar man i stort sett byta ut allt, det vill säga ta ut den gamla våtrumsmattan eller det kakel och klinkers som sitter. Är toalettsits, handfat och så vidare av äldre modell byter de flesta helst ut dem eftersom det inte är en stor kostnad i sammanhanget. De flesta föredrar att få helt nytt och fräscht! Blandare och liknande kan ibland vara i gott skick och kan återanvändas. Det är beslut man kan ta i samband med budgetarbetet.

Tänk på det här!

När du har bestämt dig för att genomföra en badrumsrenovering bör du börja med att göra upp en projektplan. Vilka behov ska ditt nyrenoverade badrum fylla och vilken stil ska det vara? Det är både praktiska frågor och en smaksak. Kakel och klinkers eller våtrumsmatta? I tidningar samt på hemsidor och bloggar kan man hitta inspiration, likaså i butiker. Hantverkare och firmor som utför renoveringsarbeten kan bistå med vissa tips och råd i samband med att du ber om offert. När du har funderat igenom hur du vill att badrummet ska utformas behöver du göra planen ännu mer detaljerad med tidsplanering och budget.

Anlita rätt hjälp

Badrumsrenovering kräver delvis att en auktoriserad person utför vissa delar av arbetet. Det handlar dels om en säkerhetsfråga, men även om att försäkringar ska gälla i framtiden om något skulle hända. Förutom det finns det lagar och regler som till viss del styr hur renoveringen ska utföras, hur VVS och elektricitet ska installeras och hur brunnar ska placeras. Tidigare gällde andra regler och därför är det inte säkert att man kan bygga det nya badrummet som det gamla, utan avlopp och liknande kan behöva flyttas på. Boverket är den myndighet som styr bland annat byggande och boende.

 

Ta referenser på den firma som du har tänkt anlita och kontrollera att exempelvis F-skattsedel, försäkringar och branschbehörighet är i sin ordning. För dig som ska utföra badrumsrenovering Stockholm finns ett utbud av seriösa och yrkesskickliga firmor som kan bistå till din hjälp med att få badrummet du drömmer om!